Capoeira Angola Oslo: Gjestetrenere

Contra Mestre Anderson

capoeira-londres-1CM BicicletaCapoeira Angola Oslo har gjennom sin korte levetid allerede gjestet flere av de mest anerkjente profesjonelle capoeiristaene som finnes innen capoeira angola: Mestre Roberval (Menino Quem Foi Seu Mestre), Contra Mestre Pernalonga (Irmaos Guerreiros), Professor Kenneth (Irmaos Guerreiros), Contra Mestre Guaxini (Angoleiros do Mar), Contra Mestre Marivan (Capoeira Angola Comunidade), Contra Mestre Anderson (tidligere Filhos de Angola), Contra Mestre Bicicleta (Kabula) og Mestre Marcelo Angola (Angoleiros do Mar).

Mestre Roberval (Menino Quem Foi seu Mestre)

Mestre Roberval (Menino quem foi seu Mestre) var den første mesteren som besøkte Capoeira Angola Oslo, rett etter oppstarten, i juni 2009. Han regnes som en av de største mestrene innen Capoeira Angola. Roberval do Espirito Santo ble født 1964 i Salvador de Bahia, Brasil, og begynte å trene Capoeira Angola i 14 års alderen. Sammen med Laércio grunnla han gruppen Filhos de Angola som er en av de største capoeira angola-gruppene i Europa. I 2011 etablerte han sin egen gruppe – Menino quem foi seu Mestre – med baser i London og Brighton i England, samt Stockholm i Sverige (www.gcfa.se). Han bor for tiden i Salvador i Brasil.

Mestre Roberval og hans elever karakteriseres av en leken og smart spillestil, med mye vekt på “classe e estilo” (“klasse og stil”). Mestre Roberval er spesielt kjent for sin tonesettende musikkundervisning, med grundig opplæring i teknikk og berimbauspilling, videreføring av musikktradisjonen innen capoeira angola, symbolikken og meldingene som sendes til capoeiristaene gjennom musikken. Mestre Roberval har direkte linker til Mestre Pastinha og var med i den gryende capoeira angola-bevegelsen slik den oppsto ved Mestre Moraes, Mestre Curió, Mestre Cobra Mansa for å nevne noen. Se intervju med Mestre Roberval her (kun portugisisk).

Mestre Marcelo Angola (2)Mestre Marcelo Angola

Mestre Marcelo Angola besøkte Capoeira Angola Oslo april 2013. Mestre Marcelo Angola er grunnleggeren av capoeiragruppa Angoleiros do Mar som i dag har sin base i Barra Grande, på øya Itaparica, i Brasil. Han har gjennom denne gruppa vært med på å forme noen av de mest kyndige og beryktede capoeiristaene i vår tid: Contra Mestre Guaxini, Contra Mestre Fubuia, Xixarro, Catarina og mange fler. Deres capoeira er kjent for en blanding av klassisk jogo de dentro og røff gatestil.

Han har per i dag grupper i flere store byer verden over: Salvador i Brasil, Tokyo i Japan, London i England, Paris i Frankrike, Barcelona i Spania, Stockholm i Sverige og Sveits. Mestre Marcelo Angola har bodd flere år i England og snakker selv svært godt engelsk.

CM BicicletaContra Mestre Bicicleta

Contra Mestre Bicicleta (Leandro Silva) var hos Capoeira Angola Oslo februar 2013 for å introdusere capoeiristaene for capoeira angola “Rio”-style.

Contra Mestre Bicicleta begynte å praktisere capoeira angola i 1997 og i 2010 ble han anerkjent som Contra Mestre i Capoeira Angola av Mestre Edson. I  2007 går Contra Mestre Bicicleta inn i gruppa Kabula, ledet av Mestre Carlao, grunnlegger av capoeira-gruppen med baser i London og Rio de Janeiro. Contra Mestre Bicicleta tilhører dermed via mesteren sin det så kalte “stamtreet” i capoeira angola til Mestre Moraes.

I tillegg til å undervise i capoeira angola, jobber Contra Mestre Bicicleta på flere skoler og sosiale prosjekter i Rio de Janeiro der han bruker capoeira angola som verktøy for å hjelpe utsatte barn.

Contra Mestre Pernalonga

Contra Mestre Pernalonga (Irmaos Guerreiros) besøkte Capoeira Angola Oslo første gang august 2009, og kom flere ganger på besøk gjennom året som fulgte. Contra Mestre Pernalonga er opprinnelig fra forstedene i Sao Paolo, og sier selv at capoeiraen ble hans vei ut av et marginalisert liv i slummen. Hans gruppe Irmaos Guerreiros finnes idag i flere land i Europa, blant annet Tyskland, Portugal, Østerrike, Polen og Tsjekkia. Han bor for tiden i Bremen i Tyskland der han har sitt eget capoeira-akademi, Cazuá. Kjent for en fantastisk stemme og komposisjoner av noen av de mest populære capoeira-sangene du finner innen capoeira angola per i dag.

Professor Kenneth

Professor Kenneth (Irmaos Guerreiros) er opprinnelig fra Salvador i Brasil, der han først begynte å trene med Mestre Morais som barn. Han gikk senere over til Mestre Boca do Rios gruppe Zimba. I 2006 møtte han Contra Mestre Pernalonga og meldte overgang til Irmaos Guerreiros der han har vært siden. Professor Kenneth har sitt hovedsete i Wien i Østerrike. Han besøkte Capoeira Angola Oslo august 2009 og mars 2010.

Contra Mestre Guaxini

Contra Mestre Guaxini (tidligere Angoleiros do Mar, nå Bando Maré de Março) besøkte Capoeira Angola Oslo i en to-ukersperiode oktober 2010 . Flere medlemmer av Capoeira Angola Oslo har også besøkt og trent med Guaxini på hans tilholdssted, den sagnomsuste capoeira-øya Itaparica utenfor Salvador i Brasil. Opprinnelig fra Argentina, men flyttet til Brasil som ung der han begynte  å trene med Mestre Marcelo Angola. Han betegnes av sin mester som en “predator” – “et rovdyr” – i capoeirasammenheng. Viden kjent og en typisk “rising star” innen capoeira angola som vi regner med å se mer til.

Contra Mestre Anderson

Contra Mestre Anderson

Contra Mestre Anderson (Pezao) (tidligere Filhos de Angola) tilbragte nesten en uke med intensive treninger hos Capoeira Angola Oslo desember 2012. Som elev av Mestre Roberval (Menino Quem Foi Seu Mestre) viderefører Conta Mestre Anderson den klassiske lekne capoeira angola-stilen fra Bahia. Contra Mestre Anderson er en sann metropol som pendler mellom Salvador i Brasil, Barcelona i Spania og London i Storbritannia.  En kjent og anerkjent personlighet innen capoeira angola miljøet i Brasil og Europa, en fantastisk capoeirista, en dyktig og streng lærer.

Contra Mestre Marivan

Contra Mestre Marivan (Capoeira Angola Comunidade) besøkte Capoeira Angola Oslo februar 2011 og deretter igjen august 2011. Han var den første treneren som ble over lenger tid og startet ulike prosjekter i samarbeid med gruppen – blant annet Oslos aller første afrobrasilianske perkusjonsgruppe som spilte samba, afoxé og afro reaggae. Denne gruppen ble senere utgangspunktet for etableringen av G.R.E.S. Unidos de Oslo – Oslo Sambaskole (www.oslosambaskole.no) av Marivans vikar og sambapionér Anders Hansen.

Marivan er elev av Mestre Naldinho i Joao Pessoa nord i Brasil. Sammen med sin partner Contra Mestre Barata har han gitt capoeira-albumet “Devagar é que se anda” med flere kjente capoeirakomposisjoner av de to unge capoeiristaene. Marivan fikk etter arbeidet i Capoeira Angola Oslo tilbud om arbeid med capoeira i Portland i USA.